Club van 100
Lid worden of meer info: Mathieu Mertens (mmertens@home.nl)
Vriendenloterij: Lid worden voor RKHBS
 

Nieuwjaarstoespraak voorzitter 5 januari

 
 

06/01/2018

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op vrijdag 5 januari hield voorzitter John Bothmer zijn eerste nieuwjaarstoespraak als voorzitter van RKHBS.

"Zoals jullie weten schrijf ik graag, en ik denk dat ik dit beter doe dan spontaan speeches houden. Dus heb ik ook deze maar opgeschreven en lees ik het dan ook maar voor. Daar ben ik in goed gezelschap aangezien de voorzitters van de top 3 in Nederland, dus PSV, Ajax en ……………………. AZ dit ook zo doen. 
Eerst natuurlijk, van harte welkom allemaal op deze nieuwjaarsreceptie. Ik ben blij jullie allen hier weer gezond en wel te zien na de nieuwjaars-festiviteiten.
Ik ben pas sinds eind oktober in functie als voorzitter, en heb dan ook zitten dubben wat ik hier wel en niet ga vertellen. Waar ik het in ieder geval niet over ga hebben zijn de schattige panda’s die Nederland van China als geschenk leek te krijgen maar waarvoor we eigenlijk hartstikke veel geld betalen, ook ga ik het niet hebben over of ‘app-ongeluk’ een beter woord van het jaar is dan ‘fipronil ei’ of ‘pixelrelatie’, en tevens ga ik het niet hebben of wij als RKHBS wel of niet gender-neutrale toiletten moeten hebben. Wie Youp of Guido gezien heeft rond de jaarwisseling heeft dit al allemaal over zich heen gekregen. 
Wel wil ik stil staan bij een aantal gebeurtenissen in 2017 die specifiek met RKHBS te maken hebben. Er zijn altijd hoogtepunten en dieptepunten in een jaar. Een absoluut dieptepunt waren de sterfgevallen die te betreuren waren binnen onze RKHBS familie. Met name noem ik hier twee markante RKHBS-ers die in 2017 gestorven zijn. Mia Heuts, jarenlang betrokken bij onze supportersvereniging en heel vaak verantwoordelijk voor een heerlijke hap te eten bij RKHBS, en Jan van Rijn, erelid, supporter en enorm betrokken bij RKHBS overleden afgelopen jaar. Beide kende ik al goed van mijn tijd als speler van het eerste van RKHBS waar zij altijd aanwezig waren als supporter. Ze zullen voortleven in onze mooie RKHBS-herinneringen. 
Tegenover de dood staat het ontstaan van nieuw leven. Nieuw RKHBS-leven, en misschien zelfs nieuwe RKHBS-leden, kwamen dit jaar voorbij op onze nieuwskanalen facebook en website. Met name in de families Diederen, Kokkelkoren, Lasoe, Dacier, de Haan, Romeijn en Valkenberg werden veel beschuit met muisjes gegeten: Nogmaals van mijn zijde van harte gefeliciteerd met de aanwas!
RKHBS is niet alleen maar een voetbalvereniging. Sinds een paar jaar hebben wij ook een actieve, levendige petanque afdeling die op donderdagavond en zondagmorgen hun ballen oppoetsen en op onze prachtige banen hun wedstrijdjes spelen. Deze gezellige en bloeiende afdeling van RKHBS neemt een steeds prominentere plaats in en ik wil hier nogmaals tot uitdrukking brengen dat we heel blij zijn met deze ontwikkeling.
Sportief gezien was 2017 een enerverend jaar. Natuurlijke hebben alle teams hun prestaties geleverd, maar toch wil ik er een paar specifiek benoemen. Bijvoorbeeld het jeugdteam JO-15-1 dat kampioen werd in de voorjaars competitie. Dit team stond onder leiding van Maurice Heuts, Nicole Haenen en Jos Hamers. Een prachtige prestatie van deze talentvolle groep. Een ander voorbeeld is het eerste damesteam dat net geen kampioen werd na een beslissingswedstrijd tegen de concurrentie uit Schaesberg. En dan hebben we ook nog ons eerste heren team dat maar net promotie miste in de nacompetitie door in de laatste confrontatie met naaste buur Weltania het onderspit te delven in de laatste 45 minuten van het lange seizoen 2016/2017. Dus beide senioren teams promoveerden net niet naar de 3de klasse. Natuurlijk een teleurstelling, maar ook een prachtige prestatie!!! Dit najaar zagen twee nieuwe senioren teams het levenslicht. De veterinnen werden opgericht en speelden hun eerste wedstrijdjes, en bij de heren kwam er een 35+ team tot stand dat zelfs kampioen werd in hun groepje van 5 teams. Gefeliciteerd mannen! Ook dit najaar werd JO-11-1 onder de bezielende begeleiding van Ramon Pulcini en Marco Janssen kampioen. Ook hier Proficiat!!!
Een bloeiende jeugdafdeling is enorm belangrijk voor een club als RKHBS. Helaas brengen we dit seizoen geen A-jeugd oftewel JO-19 op de been. Dit is geen goede ontwikkeling die we in de toekomst moeten zien om te buigen. De jeugdafdeling is nog steeds groot, en werkt via een eigen goed jeugdplan, waar de jeugdleiders volop mee aan de slag zijn. Maar het kan natuurlijk altijd beter, en ik zie in het bestuur dat dit door verschillende mensen wordt opgepakt. Andere mooie activiteiten binnen de jeugd zijn het Real Madrid trainingskamp dat voor het eerst bij RKHBS werd georganiseerd en ook in 2018 een vervolg gaat krijgen. Real Madrid dat hier in Limburg talenten scout. Het moet eigenlijk niet gekker worden. Ook de speciale techniek training die RKHBS aanbied aan de jeugd onder leiding van Jo Beugels, Kevin Ritzen, Enrico Kaul en Maurice Heuts wil ik hier nog even benoemen als een prachtige extra activiteit die binnen onze vereniging georganiseerd wordt. Dank hiervoor aan de vrijwilligers die zich hiervoor inzetten.
Ik trap een open deur in als ik stel dat social media en internet een steeds belangrijkere rol spelen ook binnen een club als RKHBS. Geen papieren clubblad meer, maar communicatie over website en facebook, geen papieren wedstrijdformulieren meer, maar registratie van spelers en uitslagen via een app, een bestuur dat bestuursbesluiten neemt via whats-app, en ga zo maar door. Ik weet niet of iedereen dit heeft meegekregen, maar via deze media is RKHBS afgelopen seizoen ‘viral’ gegaan. Ons eerste heren team speelde een wedstrijd uit tegen de nummer 1 De Leeuw. De scheids was volgens insiders volledig de weg kwijt. Het nemen van een vrije trap toegekend aan De Leeuw heeft nog nooit zo lang geduurd en er zijn nog nooit zo veel kaarten uitgedeeld voor het niet juist nemen van een vrije trap – Dit alles werd opgenomen, digitaal wel te verstaan, en gepost op meerdere sites - Ik heb me laten vertellen dat er op de verschillende sites tezamen al meer dan 500.000 views zijn.
Dan even iets anders over media: FoxSport
Ons kastje waarmee we tot en met November Fox Sport hadden gekeken bleek niet volledig aan de hedendaagse eisen van legaliteit te voldoen. Wij als bestuur hadden niet gedacht dat een Europa wijd acterend bedrijf als Fox Sport een spion naar de Zandweg aan het Imstenrader-bos zou sturen, maar dit bleek toch het geval, waarbij het nog een raadsel is wie de beruchte bewijsfoto heeft gemaakt. De daarop volgende – ja laten we het maar chantage noemen - vanuit FoxSport was nietsontziend en na juridisch advies te hebben ingewonnen hebben we uiteindelijk besloten een duur zakelijk abonnement van een jaar te nemen om zo een boete te ontlopen. Jullie worden dus allen uitgenodigd hier zo veel mogelijk gebruik van te maken! Dat is de ene kant van het FoxSport verhaal.
Een videofragment van een hartstikke knappe goal van onze JO11-1 zorgde ook voor een enorm positieve ervaring met Fox Sport. Het fragment werd ingestuurd en won de weekprijs (het team mocht bij een live uitzending aanwezig zijn), en ook de maandprijs (gehele jeugd op 20 december een Fox Sport dag met in levende lijve ‘Hansie Hansie’ Kraaij aanwezig). Dit was een prachtige dag voor de jeugd, georganiseerd door een topteam van trainers ondersteund door een hyper actieve Hans Kraaij, die niet alleen met de jonge moeders op de foto wilde maar gewoon alle aandacht had voor de spelertjes. Super. En ook hiervoor dank aan de vrijwilligers die dit mogelijk gemaakt hebben.
Daar wil ik eigenlijk ook de terugblik over 2017 mee beëindigen: met een heel gemeend dankjewel aan alle vrijwilligers die er voor zorgen dat deze club functioneert: Bedankt!

Wat gaat ons het jaar 2018 brengen?

Als je dit aan menig actief spelend lid vraagt, dan wordt vaak heel hoopvol gezegd: nieuwe velden, of op zijn minst een nieuw hoofdveld. Gesprekken met de gemeente hierover verlopen moeizaam! Er heeft een keuring en een minimale reparatie plaats gevonden in 2016, en net voor kerst kregen we te horen dat vervanging gepland is voor 2021 aangezien de reparatie voor een verlenging van de levensduur met 5 jaar zorgt. Dit tot verbazing van de KNVB die we ook geraadpleegd hebben. Hier wordt een spelletje gespeeld met onderzoeksresultaten, die er alleen toe dienen geen problemen te veroorzaken in de begroting van de gemeente. Via het ambtelijk apparaat, maar ook via de politiek (verkiezingen staan voor de deur) proberen wij de vervanging van de velden eerder voor mekaar te krijgen dan 2021.

Op sportief vlak meet RKHBS zich ook dit seizoen met de betere teams in de 4de klasse, zowel bij de heren als ook bij de dames. Dat is prachtig, en hopelijk zit er weer een toetje in met de naam nacompetitie. Bij de heren zijn er afgelopen seizoen 8 spelers uit de A-jeugd overgekomen naar de senioren, en ik hoop dat de meesten van hen blijven aansluiten bij onze selectie. Eigen jongens en meiden van de Heerlerbaan op onze vertegenwoordigende teams, dat is waar we naar moeten streven, zo hier en daar aangevuld met iemand van buitenaf met toegevoegde waarde voor het team. Hopelijk is dit de basis voor een 3de klasserschap, dit kalenderjaar of in de jaren daarna. Ook hoop ik dat het niet hebben van een A-jeugd een incident was, en dat we komend seizoen weer van de partij zijn bij de oudste jeugd, om zo voor voldoende doorstroming te zorgen.

Om onze vereniging goed te laten functioneren, moeten we voorkomen dat er eilandjes ontstaan, waarbij de begeleiding van een elftal samen met hun team een eigen geïsoleerde koers varen. Dit zie je incidenteel in de jeugd zowel als in de senioren gebeuren, en is blijkbaar zo gegroeid in de afgelopen jaren, ondanks dat dit niet in het belang van RKHBS is. We zullen dit als bestuur aankaarten en proberen te verbeteren.
Het voorkomen van eilandjes, en andere onderwerpen, zullen hopelijk ook onderdeel zijn van een andere activiteit die we in samenwerking met de KNVB in 2018 gaan opstarten. Deze activiteit heeft vanuit de KNVB de oer-hollandse naam Back-to-Basics gekregen. Het idee is, door met de leden in gesprek te gaan en jullie mede te laten bepalen hoe de toekomst van RKHBS er uit moet zien, de binding tussen de leden en de vereniging RKHBS te versterken. Hoe maken we onze club toekomstbestendig? Ik hoop dat de leden die hiervoor uitgenodigd worden ook daadwerkelijk actief meedoen en denken. Een eerste avond wordt georganiseerd op 25 januari, gevolgd door een 2de avond ergens eind februari. Mogelijk dat we tijdens deze avonden dan toch de discussie gaan krijgen over de vraag: krijgen we gender-neutrale toiletten bij RKHBS of niet.

Daarmee ben ik aan het einde gekomen van deze toespraak. Ik wens jullie allen namens het bestuur van RKHBS een heel, heel gezond, succesvol en sportief 2018, en voor nu wens ik jullie een gezellige avond.

Dankjewel voor jullie aandacht!"

John Bothmer